Výber noise-cancelling slúchadiel – Sony MX4 vs Bose 700

noise cancelling headphones sony mx4 and bose 700

U mna vyhrali Bose 700, skúšal som oboje.

Pozri na Alze (affil links):
Sony MX4
Bose 700

V mojom konkrétom prípade slúchadlá používam len doma v homeoffice (a sem tam keď kosím trávnik). Bose 700 vyhrali z týchto dôvodov:

  • Čistý pass-through / transparency mód pri Bose 700. Keď chcem počuť okolitý zvuk, tak ho počujem. Čisto, bez skreslenia, oneskorenia – ako keby som slúchadlá doslova nemal. Pri Sony – škoda reči, áno, počuť všetko v trasparency móde, ale skreslene, neprirodzene, nejako oneskorene. Prečo je to dôležité – niekedy čakáte kuriéra ktorý zabúcha na bránu, alebo potrebujte periférne sledovať okolie – a chcete okolie počuť prirodzene, nie roboticky.
  • Jednoduchšie ovládanie pri Bose 700. Nemám čas čítať manuály, hrať sa s nastaveniami. Pri Bose sú najpoužívanejšie funkcie / tlačítka zastúpené ako skutočné tlačítka a nie touch. Viem ich ovládať intuitívne, vždy a bez zaváhania. Najčastejšie používam tlačidlo na nastavnie úrovne NC (cyklí medzi maximum-5-off) a vypnúť / zapnúť.
  • Form faktor. Sony maju kĺb naviac – síce sa dajú zložiť do menšieho klbka ale je to otrava. Pri Bose 700 slúchadla JEDNODUCHO chytím a nasadím na hlavu. Bez zdržania, vyklápania kĺbu.

Čo je na Bose 700 zlé

V mnohých recenziách mali Sony MX4 o niečo navrch. Buď o štipku lepší NC, alebo menej problémové bluetooth. Ja som spozoroval tieto nedostatky:

  • Sem tam bluetooth „zachrsatí“. Podobný defekt som spozoroval na Xiaomi štuploch. Stane sa to tak 2x za tri dni, nepátral som po príčine. Spomínajú to aj v recenziách. Nie je to „show stopper“, spomínam len pre úprimnosť recenzie.

Čo je na Bose 700 dobré, čo som ešte nespomenul

  • Kvalita hovoru – naozaj eliminuje ruchy aj pre tých, ktorý vás počúvajú cez mikrofón na vašich Bose 700.

Všeobecne o Noise Cancelling a pozánky na záver

Je to potláčanie hluku, nie zvuku. Pametám si ako som si nasadil prvý krát slúchadlá pri zapnutom televízore a ostal sklamaný. Neeliminujú zvuk, ale (pravidelný) hluk. Nečakajte zázraky.

Ak ide o odhlučnenie sa od okolia, výrazne lacnejšiou a rovnako účinnou, i keď menej pohdlnou cestou je kúpa obyčajných protihlukových slúchadiel aké používajú napríklad drevorubači v kombinácii so štuplami do uší s pustenou hudbou. Odhlučina vás od okolia rovnako dobre a rádovo lacnejšie.

Kvalita hudby – je dobrá. Veľmi, ale veľmi mám rád klasické Apple Earpods, ktoré majú dosť dobrý zvuk. Sony aj Bose majú zvuk uršite lepší, ale čakal som „brutálnejší rozdiel“.

Kúpu neľutujem, a áno, stále mám ten „grin“ (úškrn) na tvári keď si slúchadlá nasadím. Zrazu to ticho. Nepočujem ventilátor notebooku, vietor vonku, som v tichu.

Samozrejme, ako niekto písal v recenzii, rev detí prenikne NC technológiou ako „nôž maslom“.

Okliare

NC slúchadlá používam s okuliarmi bez problémov – a mám dosť hrubé rámiky. Molitan ich obopne. Ale, pri štekaní psa na dvore, keď som si dal okuliare dole, o niečo viac hluk štekania potlačilo. Asi ten monitoring zvuku či tlakov v mušli a mimo nej je naozaj funkčný a aj zaslepenie malej medzeri znamenalo lepšie potlašenie hluku.

foto: výrobca, koláž autor