Ako vybabrať so zaschnutým sekundovým lepidlom

Jednoducho: nepoužívať sekundové lepidlo, ale rychlotvrdnúce dvojzložkové epoxidové lepidlo. Zatvrdne až keď dve zložky zmiešate.

Sekundové lepidlo je super, pokým ho máte poruke a dá sa vytlačiť z tuby. Z mojej skúsenosťi ale každé sekondové lepidlo po týždni či mesiaci zaschne. Fintu skladovať ho v chladničke som z hygienických dôvodov vylúčil. Apropo sekundové lepidlo tvrdne vďaka vlhkosti vo vzduchu, a tak chladnička problém so zasychaním len oddiali.

Naučil som sa používať dvojzložkový epoxid. Okrem funkcie lepenia vie dobre aj prípadné škáry, či nedokonalosti povrchu vytmeliť. Je pripravený stále a oproti sekundovému lepidlu nikdy nevyschne.

Takéto epoxidové lepidlo od firmy CEYS je po vytvrdnutí nepriehľadné, s nádychom do mliečne žltej. Epoxidové lepidlá od Patexu vytvrdli do priesvitnej hmoty.

Zaujímavosti a poznámky na záver

Keďže sekundové lepidlá tvrdnú vďaka vlhkosti, ich špeciálne verzie používali lekári vo vojne vo Vietname na rýchle sceľovanie rán (možno sa tak robí aj dnes).

Epoxydové lepidlo je chemikália, narábajte s ním opatrne! Vytvrdnutý je stabilný. Aj plechovky od piva a iných nápojov sú zvnútra pokryté jemnou vrstvou epoxidového náteru aby obsah nereagoval s hliníkom. Nezatvrdnutý obsahuje BPA (bisfenol…) čo je chemikália podobná jednému ľudskému horomónu – to jest z tela ho nedostať ľahko preč a robí tam šarapatu. Najmä u detí a tehotných žien.

Be the first to comment

Leave a Reply