Aktivita pre deti : Výhliadková veža

Návod na postavenie modelu výhliadkovej veže zo špajdlí, tvrdého papieru a lepidla.

Doba skladania:  20 – 30 min.
Miera vytvorenia neporiadku:   veľmi nízka
Vek:  od 3-4 rokov, s asistenciou dospelého.
Materiál:  8ks špadlí, tvrdý papier, tavná pištoľ (alebo lepidlo)

Tri plošiny výhliadkovej veže si vystrihneme z tvrdého papieru. Ak použijete výkres, odporúčam ho prehnúť na polovicu – zdvojiť ho tak pred nakreslením a vystirhnutím pološín. Prehnutím jedného hárku A4 na polovicu získate rozmer A5, kde sa hravo zmestia tri plošiny – štvorce s nasledovnými rozmermi:

Romzery plošín:
– 9×9 cm
– 7×7 cm
– 5×5 cm

Do rohov plošín, asi 0,5cm od okrajov urobíme dierky pre prestrčenie špajdlí. Môžete ich vytvoriť dierkovačom, šidlom, ostrými nožničkami, zaostrenou špajdlou, malým hodinovým šróbovákom. Ja som diery predznačil ihlou a synovi som pomohol, aby ich rozšíril zaostrenou špajdlou.

Zloženie:

Dieťa do najväčšej plošiny zastokne do každého rohu špajdlu, s druhou a treťou plošinou (ak je mladšie) mu pomôžete. Upravíte polohu plošín tak, aby veža stála rovno. Špajdle v miestach stretu s plošinami zafixujete tavnou pištoľou.  Pridáte priečne výstuže, ak máte čas a dieta trpezlivosť, pridáte zábradlia, rebríky, z papiera vyrobenú strechu rozhľadne.

Použitie:

Na zloženú rozhľadňu skvelo pasujú lego panáčikovia. Môžete sa porozprávať prečo ľudia stavali či stavajú rozhľadne (z výšky ďalej vidno,… prečo potrebovali vidieť ďalej,…), čo je na našej rozhľadni iné (nie je ukotvená, otecko môže skúsiť napodobniť vietor a sfúknuť ju…)

Fotky:

Tavná pištoľ na rýchle zafixovanie dielov
Varianta zo strieškou z papieru

 

Foto: autor

Be the first to comment

Leave a Reply